Kiusaaminen ja koulurauha

Jokaisella oppilaalla on oikeus turvalliseen kouluympäristöön. Siihen kuuluvat fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen turvallisuus. 

Perusopetuslain mukaan opetukseen osallistuvalla on oikeus opiskelurauhaan. Jokaisella tulee olla ryhmässä oman olemisen rauha. Jokaiselle tulee olla myös työrauha. 

Myös oppilailla, joilla on haasteita/hankaluuksia oman toiminnan ohjauksessa tai hallinnassa, pystyvät oppimaan ja toimimaan paremmin turvallisessa ympäristössä. 

 

Lähtökohtana henkisen ja fyysisen väkivallan ennaltaehkäisyyn on turvallinen ryhmä. 

 

Turvallinen ryhmä on sellainen, jossa 

 

 

Kanssaihmisten keskinäinen kunnioitus ja empaattinen kohtaaminen on aikuisen välittämä hyvä esimerkki. Jokainen on ainutlaatuinen ja arvokas sellaisenaan. 

 

Kiusaaminen on henkistä tai fyysistä väkivaltaa. 

Kiusaaminen on toistuvaa, samaan henkilöön kohdistuvaa epäasiallista toimintaa, jolloin toista ihmistä kohtaan toimitaan väärin sanallisesti tai fyysisesti ja se aiheuttaa kärsimystä.  

 

Kiusaamisessa on usein kysymys ryhmäilmiöstä ja ryhmän jäsenet toimivat tilanteessa erilaisissa rooleissa. Vaikka suurin osa oppilaista ei asennetasolla hyväksy kiusaamista, moni saattaa kiusaamistilanteessa toimia tavalla, joka vahvistaa tai ylläpitää kiusaamisen kierrettä. 

Kaikkein tavallisimmin kiusaaminen ilmenee sanallisena: esimerkiksi nimittelynä, pilkkaamisena tai toisen naurun alaiseksi tekemisenä. Kiusaaminen voi olla myös fyysistä (töniminen tai lyöminen), omaisuuteen kohdistuvaa (tavaroiden ottaminen tai tahallinen tuhoaminen) tai epäsuoraa (ryhmän jäsenten manipulointi, ilkeiden juorujen tai valheiden levittäminen, ryhmän ulkopuolelle sulkeminen).

Verkossa tapahtuvaa kiusaamista voi esiintyä internetissä, sosiaalisessa mediassa sekä digitaalisissa peleissä. Se voi käytännössä tarkoittaa esimerkiksi toisen kuvan julkaisemista ilman lupaa, juoruilua, julkista nolaamista tai yksityisyyttä loukkaavien kommenttien laittamista nettiin. Epäasiallisen käytöksen ja kiusaamisen foorumina voivat olla myös opetuksessa käytetyt erilaiset oppimisalustat.

Kiusaamiseen puututaan välittömästi. Koko henkilöstö sitoutuu kiusaamisen ennaltaehkäisyyn ja puuttumiseen. Oppilaan kokemus otetaan vakavasti. 

Koulussamme toimii koulurauha työryhmä, joka ottaa tapaukset hoitoonsa matalalla kynnyksellä. Työryhmä kuulee ensin kiusatun kokemuksia ja tämän jälkeen erikseen kiusaamiseen osallistuneitten näkemyksiä tapahtuneesta yksi oppilas kerrallaan. Seurantajakson aikana työryhmän jäsen varmistaa onko kiusaaminen loppunut. Työryhmässä käsiteltyjä asioita ei ole lupa kertoa esimerkiksi luokkatovereille. Käsittelystä lähetetään tiedote huoltajille, luokanvalvojalle, kuraattorille, rehtorille, apulaisrehtorille ja oppilashuollon vastaavalle.  

Yksittäisen oppilaiden välisen tapahtuman voi selvittää ja hoitaa myös opettaja, luokanvalvoja tai rehtori.

Muistathan ilmoittaa jollekin koulun aikuiselle jos koet tulleeksi kiusatuksi!

Oppilaalle - toimi näin!

Tiesitkö, että 

Vanhemmalle - toimi näin!

Voit ennaltaehkäistä kiusaamista

Tiesitkö, että